Home » Academy

De Natuurkeuken Academy 

Welkom bij De Natuurkeuken Academy! Reeds 10 jaar hebben wij ervaring in het lesgeven en beschikken over eigen uitgebreide cursussen. In ons aanbod vind je lessen en workshops over de graankeuken, vegetarische en antroposofische voeding en medicinale planten/kruiden. Dankzij onze ligging vlakbij natuurgebied Burreken, trekken we er ook graag op uit voor een kruidenwandeling. Daarnaast komen regelmatig andere antroposofische thema's aan bod. De lessen vinden plaats in onze gloednieuwe cursusruimte of online via ZOOM. 

Medicinale planten & kruidenwandelingen

Online live via ZOOM

Voor wie mini-herboristen deel  1 heeft gevolgd, is er een vervolg waarbij het kruidenlexicon van een twintigtal extra planten wordt besproken. Maar eerst even het geheugen opfrissen met een korte herhaling van de wetenschappelijke inhoudstoffen. Als toemaatje duiken we in de signatuurleer van Paracelsus waarbij we stilstaan bij de fenomenologie of uiterlijke verschijningsvormen van de plant en hieruit de heilzame werkingen aflezen. 

Lesinhoud:

 • Herhaling inhoudstoffen + kruidenlexicon
 • Kruidenlexicon
 • Kruidenlexicon
 • Signatuurleer + kruidenlexicon

Data '22:

telkens op donderdagavond 10/3, 17/3, 24/3, 21/4 van 19u tot 22u

Prijs: 95 euro voor de 4 lessen incl. BTW, cursus, verzendkosten.

Inschrijving: enkele dagen voor de eerste les ontvang je de ZOOM-link die geldig blijft voor de vier lesavonden. De cursus wordt per post verstuurd.

Het gebruik van kruiden is zo oud als de mens zelf. Oude kruidkundigen zoals Plinius de Oudere, Hildegard von Bingen,  Dodoens,  Paracelsus, … legden de basis voor een kruidengeneeskunde gebaseerd op ondervindingen, intuïtie, signatuurleer, … Vandaag herwinnen de kruiden aan populariteit en is het belangrijker dan ooit om jezelf, je lichaam, je tempel als het ware, goed te verzorgen. Wil jij ook de geheimen van de natuur herontdekken? Dan is deze cursus beslist iets voor jou. In vier lenteavonden bespreken we diverse medicinale planten. We staan stil bij hun inhoudstoffen en de werking op ons lichaam. Wat staat er op de kruidenplank bij maagpijn, verkoudheid, griep, …? Hoe krik je je immuniteit op? Hoe ondersteun je organen zoals lever, gal en nieren op een natuurlijke wijze? En hoe gebruik je kruiden op een veilige manier? Doorheen de theorie worden ook bereidingen gemaakt. Mis deze unieke cursus niet en (her)ontdek de geheimen van de natuur!  

Inhoud:

 • Les 1: oude kruidkundigen, inhoudstoffen, bereidingsvormen
 • Les 2: kruidenlexicon
 • Les 3: kruidenlexicon
 • Les 4: kruidenlexcion en bereidingen
 • Kruidenwandeling

Data '22: 

 • Theorie & bereidingen: maandagavond 2/5, 9/5, 16/5 en 23/5 telkens van 19u-22u
 • Kruidenwandeling Burreken: datum nog te bepalen in samenspraak met de deelnemers

Prijs: 145 euro voor 4 lessen met kruidenwandeling, inclusief cursus, materiaal bereidingen (behalve alcohol), proevers, kruidenwandeling.

Locatie: De Natuurkeuken, Omer Wattezstraat 11 te 9688 Schorisse

Aantal deelnemers: max. 8

Uitverkocht

Kruidenbereidingen het jaar rond

€ 270,00
Uitverkocht
Uitverkocht

Kruidenbereidingen het jaar rond

€ 270,00

NIEUW! Kruidenbereidingen het jaar rond

Bereidingen en beperkte theorie

Zoals we koken op het ritme van de seizoen, kunnen we ook kruidenbereidingen maken doorheen het jaar. We oogsten zoveel mogelijk direct uit de natuur en verwerken de kostbare schatten tot tinctuur, zalf, crème, siroop, oxymel, maceraatolie, ... Vroeg in de lente ontluiken de reinigende planten, dan volgen de meidoorn, de linde, de 'zonnekruiden' zoals kamille en st janskruid en andere zomerbloeiers. In de late zomer maken we natuurlijk de waardevolle vliersiroop en eindigen we met de medicinale herfstplanten. Door hiervoor elke maand een halve zaterdag uit te trekken, volg je de bereidingen op de voet, van tinctuur tot maceraatolie zodat je het ritme ook jaarlijks thuis kan volgen. Doorheen de lessen is er beperkte theorie waarbij kruiden per stelsel worden besproken. Je ontdekt bijvoorbeeld welke kruiden het spijsverteringsstel of ademhalingsstelsel ondersteunen. Deze reeks is vooral praktisch gericht enl geschikt voor wie de mini-herboristencursussen heeft gevolgd aangezien een basiskennis aan te raden is. 

Data '22: 30/4, 21/5, 18/6, 27/8, 17/9, 22/10, 18/11, telkens van 14u tot 17u.

Prijs: 40 euro/les of 270 euro/reeks, incl. BTW, recepten en materiaal (uitz. alcohol)

Locatie: De Natuurkeuken, Omer Wattezstraat 11 te 9688 Schorisse

Aantal deelnemers: max. 8

Uitverkocht

Datum '22: 7/5/22 om 14u30

Start: De Natuurkeuken, Omer Wattezstraat 11 te 9688 Schorisse

Prijs: 17 euro pp, incl. wandeling en proevertjes

Aantal deelnemers: 10

 

Meditatief wandelen

Voel je ook de behoefte om af en toe wat te vertragen? Om even uit die continue doe-modus te stappen? En wat op adem te komen?

Een meditatieve wandeling verstilt en geeft ruimte aan wat er in jou leeft. Met milde aandacht laat je zijn wat is en zo laat je geleidelijk aan steeds meer los.

Meer info: artikel ‘Mindful wandelen‘  (Wandelmagazine 09/2021) & De kracht van stilte’ (toeristisch magazine Vlaamse Ardennen 2021-2022).

Programma 

 • 10u-10u40         welkom & meditatie in de knusse boerderij van de Natuurkeuken
 • 10u45-12u30    stiltewandeling doorheen het uitgestrekte landschap van t Burreken (± 5 km) – met mindful pauzes om de schoonheid van de natuur nog meer in jou op te nemen
 • 12u30-13u         tas soep met brood

Tijdens de wandeling worden er soms ook inspirerende tekstjes voorgelezen. Voel je dus zeker vrij om een kort(e) gedicht, spreuk,… te delen!

Wandelkledij en -schoenen warm aanbevolen

Data en locaties

Inschrijven?

 • Schrijf je hier in.
 • Prijs: 22 €/persoon – incl. hapje & drankje. Bedankt om vooraf te betalen via overschrijving op BE80 7350 4837 3177 op naam van Karen Coacht. Graag met vermelding van ‘meditatieve wandeling (+ datum)’.

Antroposofische voeding

Koken op het ritme van de planeten

Online live via ZOOM

Over de werking van de planeten op aarde, in mens, dier en plant wordt in de wetenschap weinig tot geen ruchtbaarheid gegeven. Dit ligt anders bij volkeren die nog dichter tot de natuur staan en waar de kosmos nog een belangrijk onderdeel van de cultuur uitmaakt. Denken we bijvoorbeeld aan de Indische cultuur. Deze oude culturen leren ons de verbinding tussen de organen en de planeten. De organen bij de mens kunnen we beschouwen als een microkosmos die in verbinding staat tot de veel grotere macrokosmos. De planeten vormen de organen en de chakra’s zijn de poorten tot de organen. Daar veel emoties in de organen schuilen (zie ook de Chinese geneeskunde) hebben ze een grote invloed op ons welzijn. We komen hier op het gebied van het astrale. Via voeding gerelateerd aan de planeten verzorgen we niet alleen de respectievelijke organen maar ook de emoties of het astrale lichaam. Eten we bijvoorbeeld veel gerst, koolgewassen of brandnetel, dan zullen we op korte of lange termijn de marskracht voelen en de organen gal en strottenhoofd verzorgen. Bij gevoelige mensen gaat dit zelfs heel snel. Met dit gegeven kunnen we therapeutisch aan de slag door het ritmisch inzetten en elke dag een orgaan te verzorgen of specifiek op één bepaald orgaan te werken. Bovendien is ritme de grondslag van alle leven, zoals ook Rudolf Steiner aangaf. Alles wat leeft is ingebed in ritmen zoals dag- en nachtritme, hart- en leverritme, ritme van de seizoenen, ...

Via deze lessenreeks ontdek je de eigenschappen van de planeten, welke voeding en kruiden aan welke planeet gerelateerd zijn alsook vele recepten om in je dagelijkse leven ermee aan de slag te gaan.   

Reeks bestaat uit 8 lessen

 • les 1: inleiding & voeding en kruiden van Saturnus
 • les 2: voeding en kruiden van Maan
 • les 3: voeding en kruiden van Mars
 • les 4: voeding en kruiden van Venus
 • les 5: voeding en kruiden van Mercurius
 • les 6: voeding en kruiden van Jupiter
 • les 7: voeding en kruiden van Neptunus & Uranus
 • les 8: voeding en kruiden van Zon 

Datum: telkens op donderdagavond van 19u30 tot ca. 22u

 • 29/9/22
 • 27/10/22
 • 24/11/22
 • 15/12/22
 • 19/1/23
 • 16/2/23
 • 16/3/23
 • 27/4/23

Prijs: 260 euro/reeks, inclusief btw, uitgebreide digitale cursus met talrijke recepten

ZOOM-link & cursus: enkele dagen voor aanvang van de eerste les ontvang je de ZOOM-link en digitale cursus