
Duindoornsiroop
Vit C-bom
Ingrediënten:
- versgeplukte duindoornbessen
- Demeter-rietsuiker
- bronwater
- gesteriliseerde flessen of confituurbokalen
Werkwijze:
- Was voorzichtig de duindoornbessen in ruime hoeveelheid water
- Laat ze uitlekken in een vergiet
- Pers de bessen in een sapcentrifuge en vang het sap op
- Meet de hoeveelheid sap af
- Op de verkregen hoeveelheid sap gebruik je
- de helft bronwater
- de rietsuiker in de verhouding 1:1 (sap + bronwater inclusief)
- Bijvoorbeeld: 1 liter sap + 1/2 liter bronwater : 1,5 kg rietsuiker
- Breng het bronwater aan de kook en voeg de rietsuiker toe. Laat zachtjes koken tot de suiker goed opgelost is. Dit duurt ca. 5 tot 8 minuten afhankelijk van de grofheid van de rietsuiker.
- Laat het suikerwater even afkoelen en vermeng met het duindoornsap
- Doe in gesteriliseerde flessen en voorzie van etiket
- Bewaring: enkele maanden in het donker
Gebruik: 1 à 2 el per dag, eventueel aangelengd met water