Duindoornsiroop

    Vit C-bom

    Ingrediënten:

    • versgeplukte duindoornbessen
    • Demeter-rietsuiker
    • bronwater
    • gesteriliseerde flessen of confituurbokalen

    Werkwijze:

    • Was voorzichtig de duindoornbessen in ruime hoeveelheid water
    • Laat ze uitlekken in een vergiet
    • Pers de bessen in een sapcentrifuge en vang het sap op
    • Meet de hoeveelheid sap af
    • Op de verkregen hoeveelheid sap gebruik je
      • de helft bronwater
      • de rietsuiker in de verhouding 1:1 (sap + bronwater inclusief)
      • Bijvoorbeeld: 1 liter sap + 1/2 liter bronwater : 1,5 kg rietsuiker
    • Breng het bronwater aan de kook en voeg de rietsuiker toe. Laat zachtjes koken tot de suiker goed opgelost is. Dit duurt ca. 5 tot 8 minuten afhankelijk van de grofheid van de rietsuiker.
    • Laat het suikerwater even afkoelen en vermeng met het duindoornsap
    • Doe in gesteriliseerde flessen en voorzie van etiket
    • Bewaring: enkele maanden in het donker

    Gebruik: 1 à 2 el per dag, eventueel aangelengd met water