Glutenvrij brood met psylliumzaad         φ gluten   φ lactose   φ ei                        

Ingrediënten voor 2 vormen van ca. 450 à 500  g:

Andere mogelijk smaakmakers: nigella-, karwij-, venkelzaad, lijnzaad, … 

Werkwijze:

  • Laat het vlozaad min. 2 uur wellen.
  • Los de gist op in de rest van het water (2 dl).
  • Voeg de opgeloste gist toe aan het vlozaadslijm.
  • Voeg rijsstroop toe.
  • Voeg citroensap toe.
  • Vermeng in een ander recipiënt de droge ingrediënten: boekweitvlokken, rijstmeel, boekweitmeel, johannesbroodpitmeel, noten en/of zaden, bakpoeder en kardemompoeder. Voeg ook het zout toe
  • Doe het vlozaadslijm bij de meelmengeling en vermeng goed met een houten spatel of de handen.
  • Bekleed de vormen met nat en goed uitgewrongen bakpapier.
  • Verdeel de deegmassa over de beide bakvormen.
  • Laat 1 ½ uur rijzen. 
  • Verwarm de oven op 175°C en zet een kommetje heet water in de oven.
  • Bak de broodjes gedurende 75 minuten in een gesloten (er mag niet teveel damp ontsnappen) oven van 175°C. Besproei de onderkant van de oven nog even met water vooraleer de deur dichtgaat.
  • Het brood uit de vorm halen en op een rooster laten afkoelen.