Herboristeria

Welkom in mijn herboristeria! Gedurende tien jaar heb ik als herboriste en kruidenverwerkster op diverse locaties in Vlaanderen kruidenlessen en mini-herboristencursussen gegeven. Nu ben ik heel blij mijn eigen herboristeria waar ik je met gedegen advies kan helpen met je kruiden- of gezondheidsvragen. Hieronder ontdek je alvast een greep uit het aanbod ...

Kruiden in vrac

Onze kruiden in vrac zijn van zeer hoge biologische of biodynamische  kwaliteit. Een groot deel wordt direct aangekocht bij de kruidengroothandel in de Drôme Provençale. Daardoor zijn ze niet alleen heel 'vers' maar tevens veel prijsgunstiger. Ze kunnen afgevuld worden in je eigen verpakking (bijv. je favoriete kruidenpot) of in onze biologisch composteerbare zakken.

In het aanbod in vrac (loss kruiden) vind je brandnetel, echte kamille, Roomse kamille, klitwortel, paardenbloemwortel, paardenbloemblad, meidoornblad en -bloesem, vrouwenmantel, duizendblad, lavendel, lindespint, citroenmelisse, mariadistelzaad, kaasjeskruid, st janskruid, berkenblad, smeerwortel, heemst, rood druivenblad en goudsbloem.

Hydrolaten

Hydrolaten of bloesemwaters worden verkregen na distillatie van planten (bloem, blad, zaad, wortel, ...) tot etherische oliën; ze zijn als het ware het 'restwater' van het distillatieproces. Daardoor bevatten ze nog alle inhoudstoffen van de plant, inclusief spoortjes etherische olie. De toepassingsmogelijkheden van hydrolaten zijn uitgebreid. Je kan ze medicinaal gebruiken als kompres, wikkel, verwerken in crèmes of puur oraal innemen waardoor ze een praktisch alternatief zijn voor kruideninfusen (1 el hydrolaat = 1 kop infuus). Ook ter verzorging van de huid en haren zijn hydrolaten interessant. Puur als lotion om de huid te reinigen, te verzachten, te verfrissen, ... of als haarlotion bij haaruitval, roos of ter ondersteuning van de doorbloeding van de hoofdhuid. Onze hydrolaten zijn van zeer hoge kwaliteit en rechtstreeks afkomstig van een kleine distillateur in de ongerepte Drôme Provençale. 

Plantensappen

Laat de natuur zo natuurlijk mogelijk!

Australian Bush FLowers

Healing Herbs

Wickel & Co

Dit is het motto van de Salus plantensappen. De verse plantensappen bevatten het sap van de vers geoogste, biologisch gecertificeerde of wilde gekweekte planten. In vergelijking met andere kruidenpreparaten bevatten de Salus plantensappen het gehele complex van actieve ingrediënten. De perswijze van Salus heeft geen invloed op de structuur van de componenten van de verse plant. Het complex van de natuurlijke ingrediënten vormen samen een waarde die effectiever en groter is dan de som van hun individuele waarden. Omdat de werkzame stoffen beschikbaar zijn in een vloeibare lichaam worden deze goed opgenomen. Achter de goede kwaliteit van Salus planten­sappen schuilt de filosofie van de Zwitserse apotheker en plantenonderzoeker Walther Schoenenberger (1901-1981). Hij perste het sap van planten waarin het totaal aan actieve bestanddelen van de plant in haar natuurlijke samenstelling behouden is gebleven. 

 

 

 

Australian Bush Flower Essences (ABFE) is een verzameling van 69 bloesemremedies, combinatieremedies, White Light Remedies en Light Frequency Remedies gemaakt door Ian White, een telg van de vijfde generatie van een Australische familie natuurgeneeskundigen. Australië bezit een enorme schoonheid en kracht. Dat komt niet in het minst door het hoge aantal oude bloeiende planten dat het continent kent. Het is bovendien ook een plek in de wereld die tot op heden gespaard is gebleven van grootschalige vervuiling. Voeg daar de wijze, metafysische energie en een enorme nieuwe vitaliteit aan toe en je weet waarom de Australian Bush Flower Essences uniek zijn.

Deze remedies hebben de vitaliteit en kracht van het unieke Australische continent. Ze geven niet alleen helderheid over onze levensdoelen en -dromen, maar geven ook moed, kracht, en enthousiasme om ze te vervullen. De basis remedies calm & clear en Emergency kunnen in de winkel uitgetest worden en zijn een goede start van deze unieke zelf-therapie. Na enkele weken kan overgegaan worden op de combinatieremedies die een volgende emotionele laag behandelen. 

 

Deze bloesemremedies zijn ontwikkeld volgens het originele recept van Dr. Edward Bach (1886-1936), een Engels bacterioloog en homeopaat. Dr. Bach ondervond dat emotioneel en geestelijk evenwicht ook positieve effecten heeft op andere kwalen. Hij onderzocht de laatste 6 jaar van zijn leven de plantenwereld en vond 38 bloesems die mensen terug levenskracht schenken en zodat ze ongemakken kunnen overwinnen.
Julian en Martine Barnard, leerlingen van de Bachschool en specialiseerden zich jarenlang in de Bachbloesems. Bij de bereiding van de oertinctuur werken ze met een hoge graad van zuiverheid. Ze letten hierbij ook op de juiste stand van de sterren, de juiste groeiplaatsen in de ongerepte natuur van Wales en de zonnekracht.
Het zijn kwalitatief zuivere en goed werkende remedies die bekendheid genieten over de gehele wereld.

Misschien herinner je je nog het kaarsvetkompres van je grootmoeder? Ze gebruikte het bij luchtwegenproblemen en hoest. Ooit behoorden wikkels en kompressen tot de belangrijkste huismiddelen bij ziekte en kwalen. In Duitsland en Zwitserland worden de wikkels en kompressen nog dagelijks in antroposofische ziekenhuizen toegepast. 

In de herboristeria van De Natuurkeuken vind je het volledige gamma aan wikkels en kompressen, van de borst- en buikwikkel, over de hals- of polswikkel tot het bijenwaskompres. Daarbij geven we je graag advies over het correcte gebruik. In combinatie met kruiden, klei, lijnzaadslijm, hydrolaten, maceraatoliën, etherische oliën, ... zijn de resultaten vaak verbluffend.