Home » Kook- en kruidenlessen

Kook-, voedings- en kruidenlessen

Wil je leren omgaan met natuur-, vegetarische en graanvoeding in je dagelijkse leven? Heb je een interesse in medicinale planten? Dan vind je bij De Natuurkeuken kook-, voedings- en kruidenlessen die je beslist zullen boeien!  

Door de coronacrisis is het lesaanbod beperkt. De geplande lessen gaan enkel online door via ZOOM.

Alcoholvrije aperitieven - Velt Leieland

02/02/21 om 19:30 - Online live cookalong kookles via ZOOM

We starten het nieuwe jaar met goede voornemens op vlak van gezondheid. De maand februari is de maand waarin de campagne “Tournée Minerale” je uitdaagt om gezelligheid te creëren zonder alcohol. Dat doet evenveel deugd en uiteindelijk voel je je er beter bij. Want minder alcohol levert je meer energie, betere slaap en een algemeen frisser gevoel op. Fruit en groenten; kruiden en natuurlijke zoetmiddelen bieden een verbluffende waaier aan smaken, kleuren en texturen. Want ja, er is zoveel meer dan water of limonades vol suiker. Bovendien maken ze prachtige combinaties mogelijk.  Allemaal heel welkom in deze uitzonderlijke tijden. En je werkt er mee aan de  gezondheid van anderen ook!

Hoe: U krijgt ruim op voorhand de Zoomlink doorgestuurd en een boodschappenlijstje met wat u zelf eventueel in huis kan halen om samen mee aan de slag te gaan.

Prijs €6 voor VELT-leden , €9 voor niet-leden

Inschrijven: 09 380 48 10 - nieuws.leieland@velt.nu,  Mieke Roelens 

Mini herboristencursus lente '21

Online live cursus via ZOOM

Het gebruik van kruiden is zo oud als de mens zelf. Oude kruidkundigen zoals Plinius de Oudere, Hildegard von Bingen,  Dodoens,  Paracelsus, … legden de basis voor een kruidengeneeskunde gebaseerd op ondervindingen, intuïtie, signatuurleer, … Vandaag herwinnen de kruiden aan populariteit en het is nu belangrijker dan ooit om jezelf, je lichaam, je tempel als het ware goed te verzorgen . Wil jij ook de geheimen van de natuur herontdekken? Dan is deze cursus beslist iets voor jou. In vier lenteavonden bespreken we diverse medicinale planten. We staan stil bij hun inhoudstoffen en de werking op ons lichaam. Wat staat er op de kruidenplank bij maagpijn, verkoudheid, griep, …? Hoe krik je je immuniteit op? Hoe ondersteun je organen zoals lever, gal en nieren op een natuurlijke wijze? En hoe gebruik je kruiden op een veilige manier? Er worden tijdens de cursus praktische tips gegeven zoals hoe je bereidingen kan maken. Mis deze unieke online cursus niet en (her)ontdek de geheimen van de natuur!  

Lesinhoud:

  • Les 1: oude kruidkundigen, inhoudstoffen, bereidingsvormen 
  • Les 2: kruidenlexicon
  • Les 3: kruidenlexicon 
  • Les 4: kruidenlexcion 

Prijs: 95 euro voor 4 lessen, inclusief cursus.

Inschrijving: na betaling wordt de cursus verstuurd per post.

Voeding voor de vier temperamenten

Online live cursus via ZOOM

Hoe kook ik voor de melancholicus, flegmaticus, sanguinicus of cholericus ?

Melancholicus, flegmaticus, sanguinicus en cholericus of respectievelijk aarde, water, lucht en vuur: elk type stapt op een andere manier door het leven. De eerste sleept zich voort, de tweede gaat al waggelend, de volgende huppelend en de laatste met krachtige tred.  Hoe komt het dat mensen zich zo verschillend gedragen? Wij zeggen: dat komt door zijn karakter. Maar beter zou zijn: dat komt door zijn temperament.  Kennis hierover maakt ondermeer de sociale omgang meer begripvol. In de inleiding hebben we het ondermeer over de vier oerelementen en hun invloed op plant, mens en dier, de oude geneeskunde met de vier 'humores', enkele basisbegrippen uit de antroposofie. Tijdens de lessen vormen we ons een beeld van het desbetreffende temperament en slaan we een brug naar de voeding en kruiden. Wat eet de melancholicus het best om zich wat vrolijker te voelen? Welk gerecht tover je op tafel voor een cholericus? Hoe trek je de aandacht van een sanguinisch kind? 

Deze interessante lessenreeks geeft niet enkel een inzicht in de verschillende mensheidstypes volgens de Europese filosofiën maar hoe je met voeding en kruiden de gezondheid van elk temperament kan ondersteunen en bevorderen.

  • les 1: inleiding & melancholicus
  • les 2: sanguinicus
  • les 3: flegmaticus
  • les 4: cholericus 

Prijs: 95 euro voor 4 lessen, inclusief cursus met recepten.

Inschrijving: na betaling wordt de cursus verstuurd per post.

Baklessen honingdesembrood

Het honingdesem-brood heeft een perspectief voor de toekomst. In heel het bereidingsproces wordt er evenwicht gezocht tussen kosmos en aarde. Door de honing kunnen zonnekrachten in het fysieke proces inwerken. Zo zal het deeg, onder invloed van deze spanning, luchtbellen ontwikkelen en dus rijzen, alsook levenskrachten opslaan. Tegelijkertijd ontwikkelen er zich doorheen het fermentatieproces noodzakelijke voedingsstoffen. Als voedsel heeft het honingdesembrood een bijzondere kracht. Het een goed verteerbaar brood, heilzaam voor de stofwisseling.

Het programma van de baklessen vind je op www.devijfkant.com.