Home » Lesprogramma

Kook-, voedings- en kruidenlessen

Wil je leren omgaan met natuur-, vegetarische en graanvoeding in je dagelijkse leven? Heb je een interesse in medicinale planten? Dan vind je bij De Natuurkeuken kook-, voedings- en kruidenlessen die je beslist zullen boeien!  De lessen vinden plaats in onze gloednieuwe cursusruimte of via ZOOM.  

Mini-herboristencursus deel 2 

Data binnenkort bekend. Schrijf je alvast in op de wachtlijst via info@denatuurkeuken.be

Mini-herboristencursus deel 1 lente '22

Data binnenkort bekend. Schrijf je alvast in op de wachtlijst via info@denatuurkeuken.be

Mini-herboristencursus lente '21

Maandagavond 19/4, 26/4, 3/5 en 10/5 telkens van 19u-22u

Online live cursus via ZOOM

Het gebruik van kruiden is zo oud als de mens zelf. Oude kruidkundigen zoals Plinius de Oudere, Hildegard von Bingen,  Dodoens,  Paracelsus, … legden de basis voor een kruidengeneeskunde gebaseerd op ondervindingen, intuïtie, signatuurleer, … Vandaag herwinnen de kruiden aan populariteit en het is nu belangrijker dan ooit om jezelf, je lichaam, je tempel als het ware goed te verzorgen . Wil jij ook de geheimen van de natuur herontdekken? Dan is deze cursus beslist iets voor jou. In vier lenteavonden bespreken we diverse medicinale planten. We staan stil bij hun inhoudstoffen en de werking op ons lichaam. Wat staat er op de kruidenplank bij maagpijn, verkoudheid, griep, …? Hoe krik je je immuniteit op? Hoe ondersteun je organen zoals lever, gal en nieren op een natuurlijke wijze? En hoe gebruik je kruiden op een veilige manier? De cursus is voornamelijk theoretisch, echter worden er praktische tips gegeven voor het gebruik en bereidingen. Mis deze unieke online cursus niet en (her)ontdek de geheimen van de natuur!  

Lesinhoud:

  • Les 1: oude kruidkundigen, inhoudstoffen, bereidingsvormen 
  • Les 2: kruidenlexicon
  • Les 3: kruidenlexicon 
  • Les 4: kruidenlexcion 

Prijs: 95 euro voor 4 lessen, inclusief cursus.

Inschrijving: na betaling wordt de cursus per post en ZOOM-link per mail verstuurd.

Voeding voor de vier temperamenten

Nieuwe data!

Woensdagavond 15/9, 22/9, 29/9 en 6/10 telkens van 19u-21u30

Online live cursus via ZOOM

Hoe kook ik voor de melancholicus, flegmaticus, sanguinicus of cholericus ?

Melancholicus, flegmaticus, sanguinicus en cholericus of respectievelijk aarde, water, lucht en vuur: elk type stapt op een andere manier door het leven. De eerste sleept zich voort, de tweede gaat al waggelend, de volgende huppelend en de laatste met krachtige tred.  Hoe komt het dat mensen zich zo verschillend gedragen? Wij zeggen: dat komt door zijn karakter. Maar beter zou zijn: dat komt door zijn temperament.  Kennis hierover maakt ondermeer de sociale omgang meer begripvol. In de inleiding hebben we het ondermeer over de vier oerelementen en hun invloed op plant, mens en dier, de oude geneeskunde met de vier 'humores', enkele basisbegrippen uit de antroposofie. Tijdens de lessen vormen we ons een beeld van het desbetreffende temperament en slaan we een brug naar de voeding en kruiden. Wat eet de melancholicus het best om zich wat vrolijker te voelen? Welk gerecht tover je op tafel voor een cholericus? Hoe trek je de aandacht van een sanguinisch kind? 

Deze interessante lessenreeks geeft niet enkel een inzicht in de verschillende mensheidstypes volgens de Europese filosofiën maar hoe je met voeding en kruiden de gezondheid van elk temperament kan ondersteunen en bevorderen.

  • les 1: inleiding & melancholicus
  • les 2: sanguinicus
  • les 3: flegmaticus
  • les 4: cholericus 

Prijs: 95 euro voor 4 lessen, inclusief cursus met recepten.

Inschrijving: na betaling wordt de cursus per post en de ZOOM-link per mail verstuurd..

The Vegan Challenge - Velt Leieland

30/10/21 van 09:30 tot 12:30 - Online live cookalong kookles via ZOOM

Het doel van de VeganChallenge is om zoveel mogelijk mensen op een makkelijke manier kennis te laten maken met het veganisme. We doen dit omdat het veganisme onder andere bijdraagt aan de vermindering van dierenleed, een beter milieu en een betere gezondheid. Met VELT Leieland willen we ook graag inpikken op de trend om zo milieuvriendelijk mogelijk te eten. Maar hoe stel je een veganistische maaltijd samen? Het is voor sommigen vaak een uitdaging! Aan de hand van de VeggieWijzer leert Sigrid Dewaele van De Natuurkeuken je om vlot een volwaardig bordje samen te stellen. Hierbij ontdek je de voor- en nadelen van plantaardige eiwitbronnen en de correcte bereiding van ondermeer peulvruchten. Daarna kook je vanuit je eigen keuken een vegane maatijd waarmee je je huisgenoten beslist zal verwennen.

Praktisch: een week op voorhand ontvang je de ingrediëntenlijst en enkele dagen voor de les de ZOOM-link en cursus met de VeggieWijzer en recepten.

Prijs: €6 voor VELT-leden , €9 voor niet-leden

Inschrijven: 09 380 48 10 - nieuws.leieland@velt.nu,  Mieke Roelens 

Op zoek naar een lesgever voor een online kook-, voedings- of kruidenles? 

Tegenwoordig zijn online lessen niet meer weg te denken. De Natuurkeuken bouwde tijdens de coronaperiode veel ervaring op in het online lesgeven. Heel was lessen werden ondertussen al een of meerdere keren online gegeven met veel positieve reacties. Ook het samenkoken ervoeren de meeste mensen als positief. Immers dien je het volledige proces nu zelf te doen in je eigen keuken en is alles lekkers nadien voor het gezin. Neem alvast een kijkje in het online lesaanbod! 

> ONLINE LESAANBOD 

Baklessen honingdesembrood

Het honingdesem-brood heeft een perspectief voor de toekomst. In heel het bereidingsproces wordt er evenwicht gezocht tussen kosmos en aarde. Door de honing kunnen zonnekrachten in het fysieke proces inwerken. Zo zal het deeg, onder invloed van deze spanning, luchtbellen ontwikkelen en dus rijzen, alsook levenskrachten opslaan. Tegelijkertijd ontwikkelen er zich doorheen het fermentatieproces noodzakelijke voedingsstoffen. Als voedsel heeft het honingdesembrood een bijzondere kracht. Het een goed verteerbaar brood, heilzaam voor de stofwisseling.

Het programma van de baklessen vind je op www.devijfkant.com.