Online lesaanbod

 1. Kooklessen
 2. Antroposofische voeding
 3. Kruiden

1. KOOKLESSEN

Vegetarisch broodbeleg 

Theorie + samenkoken

De broodmaaltijd mag dan niet de belangrijkste maaltijd van de dag zijn, ze dient op zijn minst volwaardig te zijn. Tijdens deze les hebben we het over volwaardig vegetarisch broodbeleg. Je ontdekt welke eiwitbronnen je kan verwerken in een vegetarisch of vegan beleg zodat je lichaam niet alleen gevuld maar ook gevoed is. Tijdens het samenkoken maak je zelf enkele soorten broodbeleg waar je tevens leert hoe de smaak rond te krijgen. 

Duur: 2,5 uur

 

Basiscursus vegetarisch koken

Theorie + samenkoken

In drie lessen leer je de basis van de vegetarische en vegane keuken. Aan de hand van de Veggie Wijzer van De Natuurkeuken leer je een volwaardige vegetarische of vegane maaltijd samen te stellen. Op wat dien je te letten om op termijn geen tekorten te hebben? Wat zijn de voor- en nadelen van de plantaardige eiwitbronnen? Dit en nog veel meer komt aan bod. In de laatste les wordt er dieper ingegaan om één component van de volwaardige maaltijd. Hierin heb je de keuze: of er wordt dieper ingegaan op het thema peulvruchten of de graankeuken wordt ingeleid. 

Tijdens het samenkoken maak je een volwaardige vegetarische of vegane maaltijd en je leert om te gaan met peulvruchten of granen (afhankelijk van de keuze)

Les 1: samenstellen volwaardige vegane of vegetarische maaltijd / belang van biologisch en bio-dynamische voeding bij het vegetarische of vegane eetpatroon

Les 2: voor- en nadelen van plantaardige eiwitbronnen

Les 3: peulvruchten of inleiding tot de graankeuken (keuze)

Duur: 3 uur per les

 

De graankeuken`

Theorie + samenkoken + demo werken met de graanmolen

Granen als basisvoeding voor de mens zijn een belangrijke component van de vegetarische of vegane maaltijd. In deze lessen gaan we dieper in op het graan als plant, plaatsen haar in de ruimere context van haar familie en bekijken we de soorten granen elk met hun specifieke eigenschappen voor onze gezondheid. Welke zijn de diverse graanproducten en hoe worden deze correct klaargemaakt? We staan tevens even stil bij de huidige problemen rond granen zoals intoleranties en teeltmethoden. Tijdens het samenkoken leer je om te gaan met granen en deze correct te bereiden. Het malen van granen met de graanmolen wordt tijdens de demo getoond.

Les 1: graanplant, plantenfamilie, soorten granen

> samenkoken: gerechten met pseudogranen

Les 2: soorten granen, bereiding van granen

> samenkoken: gerechten met vlokken

Les 3: bereiding van granen

> samenkoken: gerechten met melen en volle korrel

Duur: 3 uur per les

 

Peulvruchten

Theorie + samenkoken

Peulvruchten, door de ene bejubeld door de andere verguisd. Waarom is dat? Tijdens deze les belichten we de voor- en nadelen van deze populaire vegane eiwitbron. We staan even stil bij de plantenfamilie en de typische kenmerken ervan. Uiteraard bespreken we uitvoerig het fenomeen ‘soja’. Zoals de granen vragen ook peulvruchten om een correcte bereiding waar we de nodige aandacht aan besteden. We verklappen je enkele weetjes voor een goede vertering! Tijdens het samenkoken maak je enkele smaakvolle bereidingen met peulvruchten.

Duur: 3 uur

 

The Vegan Challenge

Theorie + samenkoken

Vegane voeding wordt steeds populairder. Veel heeft natuurlijk te maken met het dierenleed waardoor meer en meer mensen afzien van dierlijke eiwitbronnen. Echter dient een veganistisch voedingspatroon met kennis van zaken aangepakt te worden. Met enkele groentenpureetjes, industriële burgers en wat aardappelen kom je er niet en is de kans op tekorten op termijn groot. 

In deze les ontdek je de aandachtspunten van een vegane voeding. Daarnaast leer je een volwaardige vegane maaltijd samen te stellen aan de hand van de Veggie Wijzer van De Natuurkeuken. Je ontdekt waarom we bij vegan pleiten voor producten uit biologische of biodynamische landbouw. Kortom, een niet te missen les als je van plan bent om deels of volledig om te schakelen! Tijdens het samenkoken maken we een eenvoudige vegane maaltijd.

Duur: 3 uur

 

The Hungry gap

Samenkoken

In een nog niet zo ver verleden hadden de mensen na de winter honger. De voorraadschuren waren zo goed als leeg en het was nog even wachten op de eerste lentegroenten. In de Engelse taal heeft men hiervoor een woord bedacht: ‘the hungry gap’. Dit fenomeen kennen we vandaag niet weliswaar door hoogtechnologische teelttechnieken en snelle transportmiddelen. Deze zijn zeker niet zaligmakend! Wie in de vroege lente de sobere keuken terug meer aandacht wil geven, zal beslist inspiratie vinden tijdens deze cookalong les. 

Duur: 3 uur

 

Soepen en bouillons

Theorie + samenkoken

Idealiter begint elke maaltijd met een kommetje soep. Naar de gezondheid toe heeft het enkele voordelen die tijdens het theoriegedeelte worden besproken. Niet alleen het gezondheidsaspect maar ook de keukentheorie komt aan bod. Hoe maak je een waardevolle groentebouillon? Voor mensen met een moestuin is zo’n bouillon een must. We zetten samen een groentebouillon op en laten ons inspireren door bijzondere soepen zoals de graansoepen. 

Duur: 3 uur

 

Glutenvrij koken en bakken

Theorie + samenkoken

Steeds meer mensen kampen met een glutenallergie of -intolerantie. Het kan het dagelijkse leven sterk belasten. Wie nog niet goed weet hoe hiermee om te gaan, zal uit deze les veel leren. We bekijken de problematiek vanuit de granen en de mogelijke gevolgen voor de gezondheid. Je ontdekt waar je dient op te letten om de gluten uit je voeding te mijden. Daarnaast bespreken we de glutenvrije granen en geven tal van tips om glutenvrij te koken en te bakken. Ook het -moeilijke- glutenvrije brood komt aan bod (en het is geen cake maar een smakelijk brood!)

Les 1: theorie + glutenvrij koken

> glutenvrij samenkoken

Les 2: glutenvrij bakken

> glutenvrij samenbakken

Duur: 3 uur per les

 

Vergeten groenten

Theorie + samenkoken

Dankzij de biologische landbouw zijn de vergeten groenten terug van weggeweest. Het zijn waardevolle planten die aangepast zijn aan onze streken en dus voor een ons een hoge voedingswaarde hebben. We bekijken kort deze voordelen voor de gezondheid. De keukentheorie leert ons meer over de diverse bereidingstechnieken van groenten. En natuurlijk ontvang je leuke recepten die je inspireren om met die vergeten knollen, wortels en bladeren aan de slag te gaan. Er is alvast veel meer dan enkel puree en soep!

Duur: 3 uur

 

Vegetarisch De Wereld Rond

Korte theorie + samenkoken

Tijdens deze lessen reizen we naar diverse landen en duiken hun keukens in op zoek naar de lekkerste vegetarische gerechten. De lessen kunnen in een reeks worden aangeboden of elk apart. Dit zijn de bestemmingen:

- Vegetarische Arabische keuken & Marokko

- Vegetarische mezze & tapas

- Vegetarisch Mexico & Latijns Amerika

- Vegetarisch Azië

- De vegetarische Ethiopische injera

Duur: 3 uur per les

 

Wecken en inmaken

Theorie + samenkoken

De oude bewaartechnieken zijn weer helemaal in. Sinds de komst van diepvries waren we ze uit het oog verloren. Er valt toch een en ander te zeggen om wat vaker te gaan wecken en in te maken. Deze voordelen verklappen we je tijdens het theoretische gedeelte. De techniek wordt goed uitgelegd zodat je probleemloos je groenten kan bewaren zonder diepvries. En je past het ook meteen zelf toe tijdens het samenkoken waarbij je enkele groenten gaat wecken in de oven.

Duur: 3 uur

 

Groentenfermentatie

Theorie + samenkoken + demo

Vroeger een bewaartechniek nu vooral populair om wille van de gezondheidsvoordelen. En dan denken we natuurlijk aan de probiotische kracht voor de darmen. Maar er zijn nog voordelen voor ons lichaam. De techniek wordt goed uitgelegd alsook het materiaal die nodig is om optimaal te kunnen fermenteren. We zetten samen een middellange fermentatie op die je dan verder verzorgt. Een korte pickle wordt tijdens een demo getoond. Helaas kan het resultaat niet verder opgevolgd worden door het online gebeuren maar er kunnen nadien nog vragen gesteld worden per mail.

Duur: 3 uur

 

Tournée minérale, aperitieven zonder alcohol

Theorie + samenkoken

Wat is het geheim van een goed aperitief? Het dient alvast de vertering aan te zetten anders is het geen aperitief of aperitivum. Maar hoe gaan we dit aanpakken? Kruiden! Met de juiste kruiden, sappen en andere smaakmakers uit de natuurvoeding creëer je de leukste alcoholvrije aperitieven die de smaakpapillen prikkelen. 

 Duur: 2,5 uur

 

2. ANTROPOSOFISCHE VOEDING

 

Het geheim van de graanvoeding

Theorie

Tijdens deze les gaan we vooral in op de granen als geestelijke voeding voor de mens. Wanneer en waarom zijn ze in de mensheidsontwikkeling op het toneel verschenen? Wat is het belang van granen voor de huidige mens. Je ontdekt dat granen enkele geheimen in zich dragen die de spiritueel zoekende mens beslist zullen boeien.

Duur: 2 uur

 

Voeding voor de vier temperamenten

Theorie

Melancholicus, flegmaticus, sanguinicus en cholericus of respectievelijk aarde, water, lucht en vuur: elk type stapt op een andere manier door het leven. De eerste sleept zich voort, de tweede gaat al waggelend, de volgende huppelend en de laatste met krachtige tred.  Hoe komt het dat mensen zich zo verschillend gedragen? Wij zeggen: dat komt door zijn karakter. Maar beter zou zijn: dat komt door zijn temperament.  Kennis hierover maakt ondermeer de sociale omgang meer begripvol. In de inleiding hebben we het ondermeer over de vier oerelementen en hun invloed op plant, mens en dier, de oude geneeskunde met de vier 'humores', enkele basisbegrippen uit de antroposofie. Tijdens de lessen vormen we ons een beeld van het desbetreffende temperament en slaan we een brug naar de voeding en kruiden. Wat eet de melancholicus het best om zich wat vrolijker te voelen? Welk gerecht tover je op tafel voor een cholericus? Hoe trek je de aandacht van een sanguinisch kind? 

Deze interessante lessenreeks geeft niet enkel een inzicht in de verschillende mensheidstypes volgens de Europese filosofieën maar hoe je met voeding en kruiden de gezondheid van elk temperament kan ondersteunen en bevorderen.

 • les 1: inleiding & melancholicus
 • les 2: sanguinicus
 • les 3: flegmaticus
 • les 4: cholericus 

Duur: 2,5 uur per les

 

Koken op het ritme van de planeten

Theorie

We staan er niet bij stil maar de planeten oefenen steeds hun werking uit op plant, dier en mens. In de biodynamische landbouw wordt hier ondermeer mee gewerkt. Daar de planeten verbonden zijn met onze organen (en de hiermee verbonden emoties) kunnen we van de planetenwerking gebruik maken om deze te ondersteunen. Een ritmisch gebruik van granen en andere voeding in de week ondersteunt de desbetreffende organen en vervolgens onze gehele gezondheid. Hoe de planeten inwerken op de mens en de daaraan verbonden voeding ontdek je in deze boeiende reeks gebaseerd op de geesteswetenschap van R. Steiner. Ook het belang van het ritme komt aan bod. 

Totaal: 8 lessen 

Duur: 2,5 uur per les

 

3. KRUIDEN

 

De winterse huisapotheek

Theorie + demo

Wat staat er op de kruidenplank bij verkoudheid of hoest? Welke infusies maak je bij keelpijn? Hoe ga je de griep te lijf? Welk kruid krikt je immuniteit omhoog? Tijdens een boeiende kruidenavond ontdek je natuurlijke middelen tegen allerlei winterkwalen. We bespreken diverse planten die in de winterse huisapotheek niet mogen ontbreken. Daarnaast demonstreren we  enkele waardevolle kruidenbereidingen.

Duur: 3 uur

 

De zomerse huisapotheek

Theorie + demo

De zomer brengt zo ook haar typische kwalen. Denken we maar aan insectenbeten en zonnebrand. In het voorjaar is ontgifting dan weer een belangrijk thema. De darmen kunnen protesteren na gezellig vakantievoedsel. Volgens de Chinese geneeskunde ondersteunen we tijdens het vuurelement best het hart. Ontdek de vele kruidenremedies die in dit seizoen soelaas brengen en organen ondersteunen. De les wordt afgesloten met een demonstratie van enkele kruidenbereidingen.

Duur: 3 uur

 

Kruiden voor de immuniteit

Theorie + demo

Zoals Pasteur zei: “le microbe n’ est rien, c’est le terrain qui est tout!” Een stevige immuniteit opbouwen is bijgevolg heel belangrijk. In de kruidenwereld vinden we heel wat planten met een immuniteitsverhogende functie. Deze planten worden uitvoerig besproken. Tevens kijken we ook naar de juiste vitaminen en mineralen die de eerste- en tweedelijnsafweer ondersteunen. De les wordt afgesloten met enkele bereidingen. 

Duur: 3 uur

 

Mini-herboristencursus deel 1 

Theorie + bereidingen optioneel

Het gebruik van kruiden is zo oud als de mens zelf. Oude kruidkundigen zoals Plinius de Oudere, Hildegard von Bingen,  Dodoens,  Paracelsus, … legden de basis voor een kruidengeneeskunde gebaseerd op ondervindingen, intuïtie, signatuurleer, … Vandaag herwinnen de kruiden aan populariteit en het is nu belangrijker dan ooit om jezelf, je lichaam, je tempel als het ware goed te verzorgen . Wil jij ook de geheimen van de natuur herontdekken? Dan is deze cursus beslist iets voor jou. In vier lenteavonden bespreken we diverse medicinale planten. We staan stil bij hun inhoudstoffen en de werking op ons lichaam. Wat staat er op de kruidenplank bij maagpijn, verkoudheid, griep, …? Hoe krik je je immuniteit op? Hoe ondersteun je organen zoals lever, gal en nieren op een natuurlijke wijze? En hoe gebruik je kruiden op een veilige manier? De cursus is voornamelijk theoretisch, echter worden er praktische tips gegeven voor het gebruik en bereidingen. Mis deze unieke online cursus niet en (her)ontdek de geheimen van de natuur!  

 • Les 1: oude kruidkundigen, inhoudstoffen, bereidingsvormen 
 • Les 2: kruidenlexicon
 • Les 3: kruidenlexicon 
 • Les 4: kruidenlexcion 
 • Les 5 optioneel: bereidingen

Duur: 3 uur per les

 

Mini-herboristencursus deel 2

Vervolg deel 1 

Praktisch

 • Alles lessen vinden plaats via ZOOM
 • De cursisten ontvangen de ingrediëntenlijst 1 week voor de les.
 • De ZOOM-link, cursus en recepten ontvangen de cursisten digitaal 2 dagen voor de les.
 • Bij elke les hoort een uitgebreide cursus met vele recepten
 • Docent is natuurvoedingskundige, herborist/kruidenverwerker en antroposofische voedingsconsulent met 10 jaar ervaring in het lesgeven.
 • Prijs per lesdeel: 150 euro excl. BTW, ZOOM-link en ingrediënten
 • Data op aanvraag.