Home » Online cursusaanbod

Wie zijn wij

BASISCURSUS VEGETARISCH KOKEN

Minder dierlijke voeding eten is niet alleen gunstig voor het milieu en klimaat maar heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Echter dient een omschakeling op een weloverwogen manier te gebeuren zodat er geen tekorten ontstaan. 

In deze tweedelige cursus leggen we alvast de basis zodat je met kennis van zaken en op een verantwoorde manier meer plantaardig kan eten. In de eerste les ontdek je hoe je een volwaardige vegetarische of vegane maaltijd op tafel tovert. Hiervoor gebruiken we een handige tool namelijk de Veggie Wijzer, ontworpen door De Natuurkeuken. In de tweede les gaan we dieper in op de plantaardige eiwitbronnen en belichten we er eentje uit namelijk de peulvruchten. 

 

Les 1: 

Tijdens de eerste les ontdek je hoe je een volwaardig vegetarisch of vegan menu samenstelt aan de hand van VeggieWijzer. Je leert welke de belangrijkste componenten zijn en waarop je dient te letten om geen tekorten te krijgen. 

De theorie wordt ook omgezet in praktijk met een thuisoefening en cookalong workshop waarbij je een volwaardige vegetarische maaltijd in je eigen keuken bereidt, begeleid door de docent.  
Les 2:
In les 2 wordt de thuisoefening van les 1 verbetert. Daarna bespreken we de voor- en nadelen van plantaardige eiwitbronnen en gaan we dieper in op de eiwitbron peulvruchten. Wat is er zo bijzonder aan peulvruchten, welke soorten zijn er en hoe bereid je ze op de correcte manier? Na de theorie en receptenbespreking trekken we onze keukens weer in voor de bereiding van een aantal gerechten met peulvruchten tijdens de cookalong workshop. 

Praktisch:- Als je je inschrijft voor deze lessenreeks is het de bedoeling dat je actief deelneemt aan de cookalong workshops en dus vanuit jouw eigen keuken meekookt met de lesgeefster en de andere deelnemers. Dit klinkt misschien moeilijk, maar het is een leuke ervaring waar je achteraf zeker tevreden over zal zijn. Door het samenkoken leer je ook zelf wat er voor jou goed en minder goed lukt EN daarover kan je direct vragen stellen. Het is dus geen demoles want je leert het best door het zelf te doen.- Een week voor de workshop ontvang je de ingrediëntenlijst.- Gelieve voor de les de ingrediënten in de keuken reeds klaar te zetten. - De cursus met recepten ontvang je enkele dagen op voorhand. Indien gewenst kan je de recepten die worden klaargemaakt als eens doorlezen. 
Lesprogramma:

19.00 - 19.30: check-in ZOOMKEUKEN. Meld je tijdig aan zodat eventuele technische problemen kunnen opgelost worden! We starten stipt.
19.30 - 20.30 uur: theorie vegetarische/vegane voeding les 1 of les 2
20.30 - 20.40 uur: pauze en installatie in eigen keuken
20.40 - 22.15 uur: cookalong workshop