Recepten met volle roggekorrel of roggemeel




Brood bakken met honing-roggeferment
De ideale manier om een roggebrood te bakken is met een ferment of een zuurdesem. In dit recept maak je ook het ferment zelf. Nadien kan je het in de koelkast bewaren. Het bakken van het brood zelf dan. Daarvoor maak je een voordeeg die de hele nacht fermenteert. De dag nadien wordt het deeg nogmaals gevoed, opnieuw gefermenteerd of gerezen en dan afgebakken. Zo krijgt de rogge alle tijd om te ontsluiten en verteerbaar te worden voor de mens. De factor 'tijd' speelt in dit proces een belangrijke rol. Met Demeter meel uit biologisch-dynamische teelt bekom je het beste resultaat voor je fermentatie. Bijna een kerncentrale ;-)!
Roggedrank
Een lekkere drank dat bovendien de lever verzorgt in haar ontgiftende taken. Het werkt versterkend op de IK-kracht van de mens. Daarnaast kan het aangewend worden om langzaam te starten met roggevoeding zoals bijv. bij kinderen. Het wordt bereid vanuit de volle roggekorrel. Voor medicinaal gebruik is de volle rogge korrel of het roggemeel uit biologisch-dynamische teelt (Demeter) sterk aan te raden.
Pink délice
Het klinkt verrassend maar van roggemeel kan je een heerlijk luchtig dessert maken. Het graan laat zich immers goed opkloppen. Weer een leuk idee om te starten met roggevoeding bijvoorbeeld voor kinderen. De basis is deze keer een rood vruchtensap zoals kersensap, appel-zwarte bessensap, appel-bosbessensap, ... Te lekker en te gezond om niet eens uit te proberen!
Rogge-karwijsoep
Deze soep lijkt qua smaak en kleur wat op paddenstoelensoep. Het is een heerlijke soep die velen kan bekoren. En ... ze is heel snel gemaakt, vertrekkende van een goede bouillon die gebonden wordt met vers gemalen Demeter roggekorrels of Demeter roggemeel. Vergeet niet om bij granen kruiden toe te voegen die de vertering stimuleren zoals zaden van de schermbloemigen. Zo gaan karwij en rogge goed samen. Serveer de soep met wat gestoofde prei en wat yomio of zure room voor een zure toets.